Geplaatst op 10 mrt. 2018
Een idee begint meestal heel groot en schiet nog alle kanten op. Je begint te schrijven. Dan eens een onderwerp hier, dan over een andere vraag of suggestie daar. Hoe breng je orde aan in de enorme hoeveelheid ideeën en vragen die er – ook in je eigen hoofd – opkomen?
Rubriceer, orden en vertel
Samenhang en een logische volgorde zijn belangrijk. Maak een keus in wat je wilt vertellen. Kies een thema of thema’s en hang daar je hoofstukken onder. Er moet logica in zitten, anders is het voor de lezer niet interessant om aan te haken.
Houvast
Als je een idee hebt, maar je weet niet goed waar je moet beginnen, kun je houvast creëren door voor jezelf een A4 te vullen met daarop de volgende informatie:
Als je dit helder hebt, kun je de thema’s gaan uitwerken naar hoofdstukken. Maak ook hier weer keuzes in. Zorg voor een helder verhaal, niet te emotioneel of zwaarmoedig.
Thema’s
De hoofdstukken in een boek zijn de kapstok waar allerlei onderwerpen en/of deelvragen aan opgehangen kunnen worden. Zijn er hoofdvragen te bedenken waaronder je je deelvragen kunt rubriceren? Als dat zo is, heb je meteen al een mooie indeling. Wees kritisch naar jezelf: alle onderwerpen die niet echt bij het thema passen: schrappen.
In geval je schrijft over eigen ervaringen, spelen er nog een aantal andere aandachtspunten mee. Ligt de nadruk op persoonlijke ervaring? Dan kun je eventuele feitelijke info verwerken als kaderteksten ter aanvulling op je persoonlijke verhaal.
Meelezers
Soms is het een goed idee om een aantal mensen te vragen als meelezer. Je kunt waardevolle informatie krijgen over je gekozen onderwerp, invalshoek en schrijfwijze. Zorg er dan wel voor dat je meelezers selecteert die je hoog acht en die eerlijk durven aan te geven wat er eventueel nog voor verbeteringen aan te brengen zijn of waar ze nog iets missen.