Tips van een redacteur voor auteurs

Geplaatst op 20 feb. 2019

Met enige regelmaat krijg ik manuscripten opgestuurd met de vraag of ik er ‘eens naar wil kijken’ en of ik ‘geheel vrijblijvend’ wil reageren op de gestuurde tekst. Iedere auteur verwacht immers een bestseller. Het boek dat zij bedacht hebben en op papier gezet hebben, is natuurlijk uniek en daar zou iedereen kennis van moeten nemen.

Soms krijg ik alleen maar de vraag wat dat nu kost, een boek maken…? Een interessante vraag, omdat er niet een pasklaar antwoord te geven is. Een boek schrijven over persoonlijke ervaringen kan heel interessant zijn, maar voor hoeveel mensen? Wie hoop je ermee te helpen of te inspireren? Maak je het alleen voor vrienden en familie of hoop je een bredere doelgroep aan te spreken en kun je daadwerkelijk investeren om het boek een professionele uitstraling te geven? Is er een uitgever te enthousiasmeren, of is het gewoon een persoonlijk project wat hier gepresenteerd wordt? Kortom: wie is je doelgroep.

Wat kost het maken van een boek? Ik stel meestal de vergelijkende vraag: wat kost een auto? We weten allemaal dat er een wereld aan automerken is met een enorme diversiteit aan modellen. Daar zijn grote prijsverschillen te vinden. Uiteindelijk komt het neer op helder hebben voor jezelf wat je eigenlijk wilt bereiken met het boek, voor wie je het schrijft, wie betrek je bij het maken, voor welke uitwerking kies je en hoe groot kan de oplage dan zijn. 

 

Tips voor tijdens het schrijven

Hier een aantal tips voor auteurs die bezig zijn met het schrijven van hun unieke boek.

 Kort samengevat is het belangrijk kritisch te kijken naar:

 Werkzaamheden bestaan dan uit:

Als je bovenstaande allemaal hebt doorlopen en je hebt zelf een duidelijk beeld van je verhaal, zul je merken dat er automatisch meer samenhang zit in je tekst en je verhaal dus beter overkomt. De kans van slagen van je boekproject zal vele malen groter zijn. En de vraag wat het nu kost om een boek te maken, makkelijker te beantwoorden door de professionals die je bij de productie betrekt.

 

Zie ook mijn eerdere blog Schrijven van een ervaringsverhaal

 

 

 

« Terug naar overzicht