BLOG - Van manuscript naar uitgever
Geplaatst op 30 mrt. 2020

Als ik een manuscript krijg aangeleverd, met de vraag of daar een uitgever bij gevonden kan worden, is marktonderzoek belangrijk. Wat is het onderwerp? Welke uitgeverijen hebben boeken in hun fonds met dat onderwerp? Als je dat weet, kun je namelijk een lijstje maken wie je zou willen benaderen en heb je tevens meer inzicht in de haalbaarheid van je project. Want… hoeveel boeken met hetzelfde thema zijn er al verschenen? En wat maakt jouw boek uniek ten opzichte van al die andere boeken? Oftewel: waarom zou een uitgever jouw boek moeten uitgeven? Zorg dat je antwoorden krijgt op die vragen, dan kom je goed voorbereid voor de dag.
HET STAPPENPLAN OM JE MANUSCRIPT ONDER TE BRENGEN BIJ EEN UITGEVER
Marktonderzoek
- Bekijk b.v. op bol.com en in de boekhandel welke boeken er al zijn met een betreffend onderwerp;
- Belangrijk om even te checken of de insteek dezelfde is als die van jou;
- Maak een lijstje van de uitgeverijen die vergelijkbare titels hebben uitgegeven (soort marktonderzoek dus);
- Bekijk daarna of er uitgevers, of derden met connecties binnen die uitgeverijen, in je netwerk zitten die je jouw manuscript zou kunnen voorleggen of je kunnen introduceren binnen de betreffende uitgeverij.
Voorbereiding
Zorg dat je antwoorden hebt op de volgende vragen:
- Waarom is jouw boek of jouw insteek uniek? Denk daarbij ook aan de eventueel reeds verschenen boeken met hetzelfde thema;
- Denk na over:
- achtergrond
- opzet van het boek
- afzetmarkt en doelgroep
- aanpak van het project
- eventuele subsidiegevers (als die er zijn): wie kun je benaderen?
Dat voor wat betreft het stukje marktonderzoek en voorbereiding.
Vervolgtraject
- Bel de contactpersoon die je eventueel al hebt en vertel over het manuscript met de vraag of je dat eens mag toesturen voor het bekijken/beoordelen op geschiktheid voor uitgave binnen hun fonds;
- Bedenk of het goed voelt om alles toe te sturen! Soms is een samenvatting en/of 1ste hoofdstuk voldoende voor een indruk en uitgeefbeslissing;
- Wat ook goed werkt is een beknopt A4-tje met daarop de punten waar je in de voorbereiding al over nagedacht hebt:
- achtergrond
- opzet
- afzetmarkt / doelgroep en waar die te vinden
- aanpak
- eventuele subsidiegevers (als die er zijn)
- Mocht er ook beeldmateriaal in het boek worden opgenomen, is het goed daar ook alvast iets van mee te sturen / te laten zien.
Als het antwoord is dat je e.e.a. mag toesturen:
- Vraag wanneer er naar de nieuwe manuscripten gekeken wordt, dus wanneer je een antwoord kunt verwachten;
- Geef aan dat je zelf nog in contact treedt (dan laat je open of je belt of mailt) mocht een antwoord/reactie op zich laten wachten.
Tot slot
Realiseer je dat het soms langs duurt voor er naar een manuscript gekeken wordt. Ook willen uitgevers graag op voorhand al een soort verkoopgarantie of afnamegarantie. Als je dus al na hebt gedacht over je doelgroep, hoe ze te benaderen en je wellicht ook al een x-aantal exemplaren op voorhand verkocht hebt, vergroot het je kans om onderdak te vinden met je manuscript bij een uitgever. Garanties op voorhand zijn er echter nooit te geven.
« Terug naar overzicht